Mitkä asiat vaikuttavat sivuston nopeuteen?

Mitkä asiat vaikuttavat sivuston nopeuteen?

Kun puhutaan siitä, että kotisivujen tulee olla nopeat – kuinka nopeat niiden tulee olla? Mitkä asiat taas vaikuttavat sivuston nopeuteen? Tässä artikkelissa käydään läpi yleisiä nopeuteen liittyviä asioita kotisivuilla.

Nopeus on sekä subjektiivinen että objektiivinen kokemus

Keskiverrolle internetin käyttäjälle nopeus on subjektiivinen kokemus – jotkin sivut latautuvat tämän mielestä nopeammin kuin toiset. Sivujen tekijät yleensä kuitenkin ottavat asiassa huomioon kymmeniä tekijöitä analysoidessaan sivuston nopeutta. Näistä useimmat löytyvät Googlen PageSpeed Insights -työkalusta. 

Medianyrkin PageSpeed Insights -tulos
Medianyrkin PageSpeed Insights -tulos tietokoneella.

Sivut on tehtävä nopeiksi ja toimiviksi, jotta niitä on ensinnäkin mukava käyttää ja toisekseen, jotta hakukoneet pitävät niistä. Hakukoneen algoritmi päättelee, että kun sivut latautuvat hitaasti ja/tai niiltä poistutaan pian, sivut eivät ole relevantteja. Nopeus siis parantaa sekä käyttäjäkokemusta että hakukonenäkyvyyttä – kaksi kärpästä yhdellä iskulla. (Lue artikkelimme: Miksi hakukoneoptimointi on tärkeää?

Testaa alta, millaisen arvosanan PageSpeed antaa sivustollesi!

Medianyrkin subjektiivinen kokemus on, että kun mobiilitulos lähentelee 50:ä ja tietokoneversio 80 pistettä, sivut toimivat nopeasti. Google simuloi mobiilisivuja hieman hitaammalla yhteydellä kuin mihin Suomessa ollaan mobiilidatassa totuttu jo vuosia, jonka takia se on hyvinkin kriittinen esimerkiksi kuvien tiedostokoosta. (Suomessa on myös yleistä, että mobiilidata on rajatonta, toisin kuin monessa Euroopankaan maassa!) Myös muita analyyttisiä työkaluja sivuston nopeuteen on saatavilla, kuten GTmetrix ja Pingdom

Onko kaikki ajan tasalla?

Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että jos jokin tietotekniikkaan liittyvä ohjelmisto on vanhentunut, se ei toimi nopeasti. Siksipä seuraavat asiat on syytä pitää ajan tasalla, ennen kuin lähdetään etsimään syitä muualta:

  • Palvelin: Missä palvelin sijaitsee ja toimiiko se nopeasti? Onko se tarpeeksi tehokas?
  • PHP-versio WordPress-kotisivuilla: PHP on WordPressin ohjelmointikieli, joka on syytä pitää ajan tasalla tietoturvan sekä nopeuden takia. Uusin versionumero on 7.4. 
  • Mahdolliset lisäosat (plugin): Onko toiminnallisuuksia lisäävät lisäosat päivitetty?

Entä sivujen sisältö?

Kun edellämainitut asiat ovat kunnossa, on aika keskittyä sivun sisältöön. Itsestäänselvyys on, että sivuston sisältö vaikuttaa latausnopeuteen paljonkin. Alla tyypillisimmät latausaikaa pidentävät asiat sivulla:

Suurikokoiset kuvatiedostot:
Usein kuvatiedostot saattavat jäädä turhan suurikokoisiksi siitä huolimatta, että WordPress pakkaa lataamiasi kuvia hieman. Kuvien resoluutio on kuitenkin jätettävä riittäväksi hyväresoluutioisille näytöille.

Facebook, Instagram ja muut some-upotukset:
Sosiaalisen median ”widgetit” lataavat tietoa sosiaalisen median palvelusta, joka usein tarkoittaa paljonkin hitaampaa sivun latautumista. Näitä on käytettävä harkitusti.

Kaikki sivun elementit ja niiden rakenne & teema:
Mitä monimutkaisempi sivuston rakenne ja mitä enemmän sisältöä (kuvia, tekstiä, videoita ym.) siinä on, sitä kauemmin se kestää ladata. Joskus ulkonäköä parantavat asiat saattavatkin lisätä sivuston kokoa tarpeettomasti: fontit, kuvakkeet ym.   

Miten sivut saadaan nopeaksi?

Yksinkertaisesti: tekemällä muutoksia edellä mainittuihin asioihin. Jotta muutokset saadaan tehtyä kunnolla ja toimivasti, suosittelemme ammattilaisten palveluja. Joskus on niin, että jos esimerkiksi palvelimesi on liian kaukana, se on syytä päivittää ennen kuin tehdään muita muutoksia. 

Sivustoja työkseen tekevä osaa varmasti ottaa huomioon sen, että esimerkiksi etusivun alempana olevia kuvia ei ole tarpeen ladata samalla, kun ladataan etusivun ensimmäistä näkyvää osaa. Nämä kuvat voidaan ladata vasta tarvittaessa, ja tätä toimintoa kutsutaan ”lazy loadiksi”. Taas päin vastoin, voidaan etusivun ensimmäiset näkyvät elementit ladata ennen kuin muut osat, ja tätä toimintoa kutsutaan ”preloadiksi”.

Ota yhteyttä tai pyydä tarjous!

Tehdään teidän sivuistanne nopeat ja kaikilla laitteilla toimivat!

Jaa tämä artikkeli

1 ajatus aiheesta “Mitkä asiat vaikuttavat sivuston nopeuteen?”

  1. Lisäyksenä artikkeliin: Jos sivusi ei itsellesi vaikuta ollenkaan niin hitaalta kuin esim. PageSpeed ilmoittaa, syy on todennäköisesti siinä, että selaimesi on jo tallentanut välimuistiinsa tietoja sivulta, joita sen ei tarvitse ladata enää palvelimelta. Näin ollen sinun kokemuksesi nopeudesta voi olla erilainen kuin asiakkaalla, joka tulee sivulle ensimmäistä kertaa.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Toiminta tauolla.

Medianyrkin toiminta on tällä hetkellä tauolla. Olethan vikatilanteissa yhteydessä ensisijaisesti medianyrkki@gmail.com.

Terveisin, Matias / Medianyrkki