mikä domain mikä palvelin artikkeli

Mikä domain? Mikä palvelin? Kotisivusanastoa suomeksi

Tässä artikkelissa Medianyrkki suomentaa verkkosivujen tekemiseen liittyviä termejä. Mitä tarkoittaa esimerkiksi domain tai palvelin? Ota selvää!

Domain = Kotisivujesi haluttu verkko-osoite (www), joka pitää rekisteröidä omalle yrityksellesi. Medianyrkillä medianyrkki.fi. Tarkista, onko haluamasi domain vielä saatavilla: Traficomin domain-haku.

Elementor = Muun muassa Medianyrkin käyttämä sivustonrakentaja, joka ei vaadi koodaustaitoja. Yksi suosituimmista WordPressissä käytetyistä teemanrakentajista, jolla onnistuu koko sivun teko oman brändin mukaiseksi. Medianyrkiltä saat myös ohjeet Elementorin käyttöön, jotta voit itse muokata esim. tekstejäsi. Lue lisää Elementorista heidän kotisivuillaan (eng).

Hakukoneoptimointi eli SEO = Sivuston rakentaminen teknisesti niin, että hakukoneen, esim. Googlen on mahdollisimman helppoa löytää sivustolta halutut avainsanat. Tähtää mahdollisimman hyvään hakutulosnäkyvyyteen ilman maksullista hakukonemarkkinointia. Lue tästä, miksi hakukoneoptimointi on tärkeää.

Hakukonemarkkinointi eli SEM = Sivuston maksullista mainontaa, jolla päästään esim. Googlen maksettuihin hakutuloksiin ensimmäiselle hakutulossivulle.

Hosting = Palveluntarjoaja, jonka palvelimella sivustosi on. Pitää huolta palvelimen ajantasaisuudesta, tietoturvasta ja levytilasta.

Levytila = Paljonko sivustollasi on tilaa esim. kuville ja tiedostoille. Kuten tietokoneissa ja puhelimissa, webhotelleissakin on eri määrä levytilaa (esim. 5-20 GB). Levytilan tarve riippuu kotisivujen sisällöstä. 

Palvelin = Ikään kuin paikka, jossa sivustosi asuu. Toisin sanoen levytila kytkettynä verkkoon. Täältä selain hakee sivusi, kun pyydät sitä kirjoittamalla verkko-osoitteen. Mitä nopeampaa palvelin vastaa ja mitä lähempänä se fyysisesti sijaitsee, sitä nopeammin sivu latautuu. Sisältyy webhotellin/hostingin palveluun. 

Responsiivinen, responsiivisuus = Verkkosivujen toimivuus ja käytettävyys kaikenlaisilla laitteilla, eli niin tietokoneella, tabletilla kuin puhelimellakin. Lue tästä, miksi sivujen täytyy toimia kaikilla laitteilla.

Visuaalinen ilme  = Kotisivujesi ulkoasu. Kaikilla yrityksillä on oma brändinsä, johon kuuluu esim. logo, värimaailma ja käytettävä fonttityyppi (toki brändiin kuuluu myös yrityksen missio, arvot sekä visio, joiden pitäisi näkyä asiakkaalle toiminnassa). Medianyrkki pyrkii tekemään kotisivuista ”yrityksesi näköiset”, ja voit halutessasi tilata myös esimerkiksi käyntikorttisuunnittelun tukemaan brändiäsi. 

Webhotelli = Palvelukokonaisuus, joka sisältää levytilan, palvelimen sekä esimerkiksi saman domainin sähköpostilaatikot. Kymmeniä eri palveluntarjoajia Suomessa. Palveluiden sisältö vaihtelee palveluntarjoajittain.

WordPress = Kotisivujen pohja. Erittäin monipuolinen sisältöjärjestelmä, joka sopii niin blogeille, yrityksestä ja sen palveluista kertomiseen kuin verkkokaupan pohjaksikin. Vaatii hostingin. 

Jaa tämä artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Toiminta tauolla.

Medianyrkin toiminta on tällä hetkellä tauolla. Olethan vikatilanteissa yhteydessä ensisijaisesti medianyrkki@gmail.com.

Terveisin, Matias / Medianyrkki